Lokální a udržitelná výroba

Doprava zdarma od 999 Kč

Až 60 dní na vrácení od 49 Kč

Objednejte si i telefonicky

Výrobky z ovčí vlny - Ovečkárna.cz
Heureka

98 %

zákazníků nás
doporučuje

Máte dotaz? Napište nám na
info@oveckarna.cz

Upečte si s námi tradiční buchty podle receptu od našich babiček

02.08.21 23542x přečteno

Sdílet



Protože všichni rádi mlsáme, rozhodli jsme se s vámi podělit o náš oblíbený recept na Honzovy buchty s povidlovou náplní. Právě tento recept se často dědí z generace na generaci a každá rodina má svůj osvědčený postup. A protože Honzovy buchty jsou u nás velmi oblíbené, věříme že budou chutnat i vám.

My jsme se do pečení pustili v neděli a rovnou jsme vyzkoušeli naše nové zástěry, vařečky i další produkty do domácnosti. A pokud vás zajímá, jak naše buchty chutnaly malým strávníkům, můžete se podívat na fotografie na konci receptu...

HONZOVY BUCHTY S POVIDLOVOU NÁPLNÍ

SUROVINY:

  •  30 g droždí
  •  250 ml mléka
  •  60 g moučkového cukru
  •  500 g polohrubé mouky
  •  špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  •  3 vejce (žloutky) 
  •  100 g másla 
  •  povidla

POSTUP PŘÍPRAVY (90 MIN.):

  1. Nejprve se pustíme do přípravy kvásku. Do misky si odlijeme 100 ml mléka, které mírně ohřejeme, aby nebylo studené ani horké. Do něj přidáme lžičku cukru a rozdrobené droždí. Vše zamícháme metličkou a necháme odpočinout do nakynutí. Cca 10 min ⏳
  2. Zvlášť do větší mísy smícháme mouku se solí, zbytkem cukru a žloutky, které oddělíme od bílků. K tomu opatrně přimícháme již hotový kvásek. Nakonec přidáme polovinu rozpuštěného másla, opatrně zamícháme a necháme kynout zhruba 40 – 60 min⏳.
  3. Po nakynutí těsto opracujeme a rozválíme pomocí dřevěného válečku na výšku 1 cm. Takto nachystané těsto rozkrájíme na stejně velké kousky. Pokud máte rádi menší buchty, nebo je vás v domácnosti více, plát můžete rozdělit až na 30 dílků. My však preferujeme buchty velké a tak těsto krájíme na 12 stejných dílků.
  4. Na každý dílek vložíme lžíci povidla a pečlivě těsto z každého rohu zabalíme, aby povidla nebyly vůbec vidět. Takto nachystané dílky vložíme spojem dolů rovnou do pekáče, který vymažeme zbytkem másla. A poté těsto necháme ještě 10 minut ⏳odpočinout.
  5. Mezitím si předehřejeme troubu na 180 °C a poté pečeme zhruba 20 minut ⏳. Správně upečené buchty poznáme zlatavou barvou a zapíchnutím špejle do těsta. Pokud není špejle lepkavá, těsto bude hotové. Buchty necháme vychladnout a poté pocukrujeme moučkovým cukrem přes malé sítko.
  6. Pokud se vám náš recept zalíbil a vyzkoušíte ho, budeme rádi, když podělíte, jak se vám podařil...

PODÍVEJTE SE, JAK SE NÁM PEČENÍ PODAŘILO

Líbil se vám tento příspěvek? Pošlete ho dál...



Kam dále?

Dny Marianne 2025 se slevou 25 %
Akce a soutěže

Dny Marianne 2025 se slevou 25 %

12.09.25Mgr. Zuzana Šimková26389x přečteno1 minuta čtení

Vyhoďte si z kopýtka a užijte si nákupy ve Dnech Marianne 2025 se slevou 25 %. Nakupte od pátku 12. 9. do pondělí 15. 9. 2025 se slevovým kupónem a ušetřete.

Přečíst
Ponožkový speciál: Jak si vybrat?
Rady a tipy

Ponožkový speciál: Jak si vybrat?

03.09.25Ing. Michaela Dvořáková1446x přečteno3 minuty čtení

Ponožky nejsou jen nenápadný doplněk, ale důležitá součást pohodlí během dne. V článku se dozvíte, proč záleží na materiálu, jaké výhody nabízejí bavlněné, merino a bambusové ponožky a pro jaké aktivity se hodí.

Přečíst
Příběh vlny: Proč je vlna chytrou volbou pro vaše pohodlí
Rady a tipy

Příběh vlny: Proč je vlna chytrou volbou pro vaše pohodlí

21.08.25Ing. Michaela Dvořáková1703x přečteno3 minuty čtení

Ve 3. díle Příběhu vlny vám prozradíme všechny benefity tohoto výjimečného materiálu. Dozvíte se, jak vlna reguluje teplotu, odvádí vlhkost a pečuje o pokožku tak, aby nám v ní bylo příjemně po celý den.

Přečíst