Osvěžte svůj botník ☀️ % Výprodej obuvi 🩴

Lokální a udržitelná výroba

Doprava zdarma od 1 999 Kč

Až 60 dní na vrácení od 49 Kč

Objednejte si i telefonicky

Výrobky z ovčí vlny - Ovečkárna.cz
Heureka

98 %

zákazníků nás
doporučuje

Máte dotaz? Napište nám na
info@oveckarna.cz

Upečte si s námi tradiční buchty podle receptu od našich babiček

02.08.21 23330x přečteno

Sdílet



Protože všichni rádi mlsáme, rozhodli jsme se s vámi podělit o náš oblíbený recept na Honzovy buchty s povidlovou náplní. Právě tento recept se často dědí z generace na generaci a každá rodina má svůj osvědčený postup. A protože Honzovy buchty jsou u nás velmi oblíbené, věříme že budou chutnat i vám.

My jsme se do pečení pustili v neděli a rovnou jsme vyzkoušeli naše nové zástěry, vařečky i další produkty do domácnosti. A pokud vás zajímá, jak naše buchty chutnaly malým strávníkům, můžete se podívat na fotografie na konci receptu...

HONZOVY BUCHTY S POVIDLOVOU NÁPLNÍ

SUROVINY:

  •  30 g droždí
  •  250 ml mléka
  •  60 g moučkového cukru
  •  500 g polohrubé mouky
  •  špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  •  3 vejce (žloutky) 
  •  100 g másla 
  •  povidla

POSTUP PŘÍPRAVY (90 MIN.):

  1. Nejprve se pustíme do přípravy kvásku. Do misky si odlijeme 100 ml mléka, které mírně ohřejeme, aby nebylo studené ani horké. Do něj přidáme lžičku cukru a rozdrobené droždí. Vše zamícháme metličkou a necháme odpočinout do nakynutí. Cca 10 min ⏳
  2. Zvlášť do větší mísy smícháme mouku se solí, zbytkem cukru a žloutky, které oddělíme od bílků. K tomu opatrně přimícháme již hotový kvásek. Nakonec přidáme polovinu rozpuštěného másla, opatrně zamícháme a necháme kynout zhruba 40 – 60 min⏳.
  3. Po nakynutí těsto opracujeme a rozválíme pomocí dřevěného válečku na výšku 1 cm. Takto nachystané těsto rozkrájíme na stejně velké kousky. Pokud máte rádi menší buchty, nebo je vás v domácnosti více, plát můžete rozdělit až na 30 dílků. My však preferujeme buchty velké a tak těsto krájíme na 12 stejných dílků.
  4. Na každý dílek vložíme lžíci povidla a pečlivě těsto z každého rohu zabalíme, aby povidla nebyly vůbec vidět. Takto nachystané dílky vložíme spojem dolů rovnou do pekáče, který vymažeme zbytkem másla. A poté těsto necháme ještě 10 minut ⏳odpočinout.
  5. Mezitím si předehřejeme troubu na 180 °C a poté pečeme zhruba 20 minut ⏳. Správně upečené buchty poznáme zlatavou barvou a zapíchnutím špejle do těsta. Pokud není špejle lepkavá, těsto bude hotové. Buchty necháme vychladnout a poté pocukrujeme moučkovým cukrem přes malé sítko.
  6. Pokud se vám náš recept zalíbil a vyzkoušíte ho, budeme rádi, když podělíte, jak se vám podařil...

PODÍVEJTE SE, JAK SE NÁM PEČENÍ PODAŘILO

Líbil se vám tento příspěvek? Pošlete ho dál...



Kam dále?

Chůze naboso: přirozená cesta ke zdraví
Rady a tipy

Chůze naboso: přirozená cesta ke zdraví

03.07.25Ing. Michaela Dvořáková379x přečteno5 minut čtení

Objevte výhody bosé chůze. Řekneme vám, jak začít s chůzí naboso, pro koho je vhodná i jak si vytvořit domácí boso chodníček.

Přečíst
Příběh vlny: Kde to všechno začíná
Rady a tipy

Příběh vlny: Kde to všechno začíná

29.06.25Ing. Michaela Dvořáková1454x přečteno5 minut čtení

Víte, co všechno předchází tomu, než si obléknete vlněný svetr? V tomto článku se vydáme na začátek cesty ovčí vlny – na pastviny a farmy, kde péče o ovce tvoří základ kvalitních produktů.

Přečíst
Jak léto ovlivňuje naše nohy? Poradíme, jak předejít bolesti i otokům.
Zdravá chůze

Jak léto ovlivňuje naše nohy? Poradíme, jak předejít bolesti i otokům.

09.06.25Ing. Michaela Dvořáková3459x přečteno3 minuty čtení

V létě dostávají naše nohy pořádně zabrat. V článku zjistíte, jak předejít otokům, puchýřům i únavě díky vhodné obuvi a jednoduché péči. Dopřejte chodidlům pohodlí i v horkých dnech.

Přečíst
Máte dotaz? Napište nám na
info@oveckarna.cz

Vložit do košíku

Barevné varianty

Vyberte velikost

Detail produktu

Bééé, já jsem Májenka,

nerada ruším, ale potřebuji od vás kopýtko na to, že můžu zaznamenávat, jak se vám na Ovečkárně líbí. Jen tak se vám totiž budu moct věnovat s péééčí, kterou si zasloužíte. Na své kopýtko vám můžu odpřísáhnout, že vše, co zjistím, u mě zůstane v bééézpečí.

Nastavení

Béééru si vaši spokojenost na starost. Dejte mi vědět, s jakými cookies můžu pracovat a pamatujte prosím, že změny v nastavení se projeví pouze pro prohlížeč, který právě používáte. Své preference můžete kdykoliv jednoduše změnit v patičce webu.

Více informací o tom, jaká data Ovečkárna ukládá, najdete zde.

Technické cookies jsou nééézbytné pro správné fungování webu a všech jeho funkcí.

Umožňují mi ukazovat vám huňatou nabídku na základě vašich preferencí. Taky mi dovolují vám na webu zobrazovat jen to, co vás opravdu zajímá.

Pomáhají mi hledat chyby a měřit výkon webu. Díky nim můžu péééčovat o to, abyste s nákupem na Ovečkárně byli vždy spokojeni.

Tyto cookies jsou bééézva. Můžu se s vámi totiž krom webu potkávat i na sociálních a reklamních sítích, kde se starám, aby pro vás reklamy byly zajímavé.