Lokální a udržitelná výroba

Doprava zdarma od 999 Kč

Až 60 dní na vrácení od 49 Kč

Objednejte si i telefonicky

Výrobky z ovčí vlny - Ovečkárna.cz
Heureka

98 %

zákazníků nás
doporučuje

Máte dotaz? Napište nám na
info@oveckarna.cz

Mazanec: Tradiční chuť Velikonoc

02.04.25 9783x přečteno

Sdílet



Velikonoce nejsou jen svátkem jara, ale i návratem ke kořenům, tradicím a symbolům, které nám připomínají nové začátky. Jedním z nejznámějších a nejvoňavějších velikonočních pokrmů je právě mazanec – nadýchaný bochánek z kynutého těsta, který býval prvním pečivem po dlouhém postním období.

Jeho kulatý tvar symbolizuje slunce, nový život a naději. Tradičně se pekl na Bílou sobotu, posvětil se v kostele a jedl až na Boží hod velikonoční. Mazanec byl také jedním z darů, který si lidé nosili mezi sebou jako přání hojnosti a zdraví. A i když se dnes peče především pro potěšení rodiny, každé sousto v sobě nese kousek starých časů.

Pojďme si připomenout tento krásný zvyk a upéct si domácí mazanec – podle receptu, který provoní váš domov a potěší každého u stolu.

Recept na velikonoční mazanec

Ingredience:

·   500 g polohrubé mouky
·   25 g droždí
·   120 g másla nebo rostlinného tuku
·   120 g cukru krupice
·   1 vanilkový cukr
·   3 žloutky
·   15 g soli
·   250 ml mléka
·   nastrouhaná citronová kůra
·   plátky mandlí na posypání
·   1 bílek na potření
·   rozinky nebo ořechy dle chuti

Postup:

1. Připravte kvásek

Do misky rozdrobte droždí, přidejte 1 lžíci moučkového cukru, 2 lžíce polohrubé mouky a 3 lžíce vlažného mléka. Promíchejte a nechte na teplém místě vzejít.

2. Rozpusťte tekuté suroviny

V kastrůlku pomalu zahřívejte mléko, přidejte máslo (nebo rostlinný tuk), cukr a sůl. Zahřejte jen tolik, aby se vše rozpustilo – směs by neměla být příliš horká.

3. Zadělejte těsto

Do větší mísy nasypte mouku, přidejte citronovou kůru, žloutky, vzešlý kvásek a vlažnou mléčnou směs. Vše důkladně promíchejte.

4. Vypracujte těsto

Těsto vyklopte na lehce pomoučněný vál a hněťte, dokud nebude vláčné a přestane se lepit. Pomoci může i kuchyňský robot – ušetříte si čas i námahu.

5. Nechte kynout

Hotové těsto přendejte zpět do mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout alespoň 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

6. Tvarujte bochánek

Po vykynutí těsto znovu krátce propracujte. Nyní můžete přidat rozinky nebo ořechy, pokud je máte rádi. Vytvarujte bochánek, položte ho na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte a nechte ještě chvíli kynout.

7. Připravte na pečení

Bochánek potřete bílkem a posypte plátky mandlí. Můžete ho navrchu lehce naříznout do kříže, aby při pečení nepraskl.

8. Pečte dozlatova

Pečte v předehřáté troubě 20 minut na 200 °C, poté snižte teplotu na 150 °C a dopékejte dalších 25–30 minut. Doba pečení se může lišit podle typu trouby – řiďte se zkušeností a barvou kůrky.

Dobrou chuť a krásné Velikonoce!

Ať už slavíte Velikonoce tradičně, nebo si je užíváte po svém, domácí mazanec bude krásnou připomínkou toho, že některé vůně a chutě zkrátka nevyjdou z módy.

Upečte si letos kousek tradice – a podělte se o něj s těmi, které máte rádi.

Líbil se vám tento příspěvek? Pošlete ho dál...



Kam dále?

Dny Marianne 2025 se slevou 25 %
Akce a soutěže

Dny Marianne 2025 se slevou 25 %

12.09.25Mgr. Zuzana Šimková26390x přečteno1 minuta čtení

Vyhoďte si z kopýtka a užijte si nákupy ve Dnech Marianne 2025 se slevou 25 %. Nakupte od pátku 12. 9. do pondělí 15. 9. 2025 se slevovým kupónem a ušetřete.

Přečíst
Ponožkový speciál: Jak si vybrat?
Rady a tipy

Ponožkový speciál: Jak si vybrat?

03.09.25Ing. Michaela Dvořáková1448x přečteno3 minuty čtení

Ponožky nejsou jen nenápadný doplněk, ale důležitá součást pohodlí během dne. V článku se dozvíte, proč záleží na materiálu, jaké výhody nabízejí bavlněné, merino a bambusové ponožky a pro jaké aktivity se hodí.

Přečíst
Příběh vlny: Proč je vlna chytrou volbou pro vaše pohodlí
Rady a tipy

Příběh vlny: Proč je vlna chytrou volbou pro vaše pohodlí

21.08.25Ing. Michaela Dvořáková1703x přečteno3 minuty čtení

Ve 3. díle Příběhu vlny vám prozradíme všechny benefity tohoto výjimečného materiálu. Dozvíte se, jak vlna reguluje teplotu, odvádí vlhkost a pečuje o pokožku tak, aby nám v ní bylo příjemně po celý den.

Přečíst